FONÓDÓ VILLAMOS – HÉV ALAGÚT MEGERŐSÍTÉS

HÉV alagút oldalfal-födém kapcsolat megerősítése vegyi rögzítéstechnikával

Hilti jobsite reference trevi fountain Rome Italy

A kihívás

Hilti jobsite reference trevi fountain Rome Italy

A fonódó villamos projekt kapcsán a HÉV alagút fal-födém kapcsolat megerősítésének megoldására kereste meg cégünket a kivitelezést végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. A fenti képen látható módon egy segédtartó szerkezet rögzítését kellett megoldanunk.

A legnagyobb kihívást a nagy terhek (30kN/ rögzítési pont), a változó betonminőség és a fárasztó jellegű dinamikus terhelések mellett, a rendkívül rövid kivitelezési határidő jelentette.

A MI HILTI MEGOLDÁSUNK

Please enter alternative text here (optional)

A fenti körülmények miatt csak a vegyi rögzítőelemek jöhettek szóba. Ezek közül a széleskörű bevizsgálással rendelkező és rövid határidők tartása céljából a leggyorsabb ragasztópatronos HVU-TZ rögzítőelemet ajánlották mérnökeink a feladatra. Ez a rögzítőelem amellett, hogy rendelkezik dinamikus bevizsgálással (ETA) rendkívül gyors és egyszerű kivitelezést tett lehetővé.

A ragasztópatron használatával nincs habarcsveszteség és a kivitelezési idő is rendkívül lecsökken a hagyományos, kézi kinyomóval kitöltött furatokhoz képest.

Továbbá külön kérés volt a tervező felől, hogy minimálisra kell csökkenteni a szerkezet elmozdulásait. Ennek megoldására mérnökcsapatunk a ragasztópatronos rendszer Hilti „dinamikus szettel” történő kombinálását írta elő. A dinamikus szett segítségével a dűbel és a talplemez közti, 1-2mm-es hézag kiinjektálható, ezáltal jelentősen csökken a talplemez elmozdulásának kockázata és a fárasztó jellegű dinamikus terhekkel szemben is ellenállóvá válik a kapcsolat.

A nagy számú, közel 8.800 rögzítőelem beépítése vágányzár mellett történt, amit a ragasztórendszerünk és a pormentes fúrástechnológiánk segítségével sikerült határidőre befejezni.

FELHASZNÁLT TERMÉKEK

Kapcsolódó szoftverek

Kérdezd mérnök kollégáinkat

Megosztás