Biztonság tűz esetén (SICOF)

EAD tervezési és vizsgálati irányelv a gépészeti, épületelektromossági rendszerek tartószerkezeteihez

Hilti fire testing

A kihívás: a meneküléshez szükséges idő biztosítása

Az egyik legfontosabb szempont a tűzálló rendszerek- gépészeti, épületelektromossági és ezek tartószerkezeteinek- tervezésénél az, hogy tűz esetén az embereknek elegendő idő álljon rendelkezésükre a kijutáshoz. A már meglévő szabályozások, mint például az  EAD, arra összpontosít, hogy mennyi ideig kell a  fej felett futó vezetékeknek megőriznie szerkezeti épségét  intenzív hőterhelés hatására.

Tudtad...

3.8 millió

Tűzeset történik
évente világszerte

A leszakadt álmennyezetek, az eltorlaszolt menekülési útvonalak és a sérült bel- és kültéri lépcsők összeomlása gyakran halálos balesetet is okozhatnak.  A gépészeti és elektromos szakági rendszerek tartószerkezetei esetében,  kiemelt fontosságú a tűzbiztonság figyelembe vétele. A nem megfelelően telepített rendszerek tűzeset során rendkívül hamar veszélybe sodorhatják a bent tartózkodókat. Az álmennyezetek takarásában több ezer méter kábel és csővezeték található, amelyek tűzterhelés hatására könnyedén akadályt jelenthetnek a menekülési útvonalakon. 

A tűz átlagosan 5 perc alatt terjed el egy épületen belül

A hőmérséklet gyors emelkedésével az acél segédtartó szerkezetek hamar veszítenek teherbírásukból.

 

Jelentős deformáció következik be, és végül a rendszer összeomlik
 

Nemzetközi szabályozás és jogi követelmények

Napjainkban két harmonizált Európai szabvány hatályos - EN 13501, amely az épületszerkezetek és építési termékek tűzvédelmi osztályba sorolását szabályozza, és az EN 1366-1:2105, amely az épületgépészeti berendezések tűzállósági vizsgálatait foglalja keretek közé.
Ezen európai szabványok mellett a német MLAR-irányelv a tűzbiztonság fontosságát az egyes rendszerekre részletezve kifejti:

Az 5.2.2. szakasz a szellőztető rendszerek funkciómegtartó képességét irányozza elő.

Az 5.2.4. szakasz a függesztett álmennyezetek felett elhelyezkedő szellőztető, hő- és füstelvezető rendszerek tűzzel szembeni viselkedését foglalja keretbe.

Ezen speciális esetekben szigorú szabályozás van az épületgépészeti szerelőrendszerekre vonatkozóan is.

Tűzálló tartószerkezeti metodika

A tűzálló moduláris tartószerkezetek  tervezése minden tervezőmérnök számára kritikus feladat. Fontos szerepe ellenére a mai napig nincs szabványosított és megalapozott tervezési módszer.
Még a széles körben használt Eurocode 3 sem bizonyult megfelelőnek a deformáció előrejelzéséhez a jelenlegi akadémiai és ipari kutatások szerint.
Az Eurocode 3 hiányosságai korlátozott hatáskörének köszönhetőek: ez a szabvány a szerkezeti acélelemek stabilitásával foglalkozik, nem pedig a csőbilincsekhez, a sínprofilokhoz használt vékonyfalú formázott acélprofilokkal.
Mindazonáltal az Eurocode 3-at gyakran tévesen alkalmazzák a könnyebb fémelemek tervezésénél.

Miért nem alkalmas az Eurocode 3 a gépészeti segédtartókra?

A vizsgálati eredmények bizonyítják az Eurocode 3 hiányosságait.

A vizsgálati eredmények bizonyítják az Eurocode 3 hiányosságait. A Leipzig-i Építőanyag-Kutatási és Vizsgáló Intézet (MFPA) arra a következtetésre jutott, hogy az EN 1993-1-2 szerinti tervezési módszert alkalmazva nem biztonságos az épületekben lévő tűzálló szerkezetek deformációjának becslése (Eurocode 3 néven ismert).

A moduláris segédtartó rendszereinek legkorszerűbb tervezési irányelvei

A Hilti a DIBt és az EOTA vezető tűzintézeteivel együttműködve kidolgozta az új európai értékelési dokumentumot (EAD) a tűzálló moduláris tartószerkezetek méretezésre és tesztelésre. Lehetővé téve az egyszerű, rugalmas és költséghatékony megoldásokat.

ETA – Európai Műszaki Értékelés

A Hilti innovatív, biztonságos, rugalmas és a jogszabályoknak megfelelő megoldásokat kínál a tűzálló, moduláris tartószerkezeti rendszerek számára.

A jelenlegi szablyozások tartalmán túl olyan légcsatornák, csővezetékek és elektromos tartószerkezetek vizsgálatát végeztük el, amelyekben megbízhat. Válasszon az ETA által jóváhagyott termékek széles skálájából, hogy megfeleljen minden jogi felelősségének.

Ezekkel a teljes mértékben megfelelő elemekkel biztos lehet abban, hogy a specifikált megoldás lehetővé teszi a biztonságos evakuálást, a tűzoltók akadálytalan hozzáférését és a nagyértékű eszközök védelmét.

Releváns alkalmazások

Feldűbelezett sín

Hinta

Keret

Függesztett konzol

Konzol

Egyedi megfogás

Hilti szolgáltatások és megoldások

A folyamatos kutatás és fejlesztésnek köszönhetően a Hilti-nél több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezünk a tűz elleni védelem területén. A fokozatos fejlődés ezen évtizedei a moduláris tartószerkezeti rendszerek, a rögzítési technológiák és a tűzvédelmi rendszerek átfogó kínálatához vezettek.

A termelékenység növelése és időmegtakarítás érdekében piacvezető szolgáltatásokat és egyszerűen használható digitális megoldásokat kínálunk.

Mérnöki szolgáltatások

Segítünk Neked moduláris tartószerkezeti rendszer kialakításában. Egyszerűen vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi megtaláljuk az igényeidnek megfelelő megoldást.

Még több információ

Többet szeretnél megtudni?

Ha ezekkel a kihívásokkal szembesültél a múltban vagy jelenlegi projektedben, vagy ha műszaki tanácsadást szeretnél a termékkiválasztásról, akkor a Hilti Mérnöktanácsadói segítenek Neked!

Megosztás