Biztonság tűz esetén (SICOF)

EAD tervezési és vizsgálati irányelv a gépészeti, épületelektromossági rendszerek tartószerkezeteihez

Hilti fire testing

A kihívás: a meneküléshez szükséges idő biztosítása

Az egyik legfontosabb szempont a tűzálló rendszerek- gépészeti, épületelektromossági és ezek tartószerkezeteinek- tervezésénél az, hogy tűz esetén az embereknek elegendő idő álljon rendelkezésükre a kijutáshoz. A már meglévő szabályozások, mint például az  EAD, arra összpontosít, hogy mennyi ideig kell a  fej felett futó vezetékeknek megőriznie szerkezeti épségét  intenzív hőterhelés hatására.

Tudtad...

3.8 millió

Tűzeset történik
évente világszerte

A leszakadt álmennyezetek, az eltorlaszolt menekülési útvonalak és a sérült bel- és kültéri lépcsők összeomlása gyakran halálos balesetet is okozhatnak.  A gépészeti és elektromos szakági rendszerek tartószerkezetei esetében,  kiemelt fontosságú a tűzbiztonság figyelembe vétele. A nem megfelelően telepített rendszerek tűzeset során rendkívül hamar veszélybe sodorhatják a bent tartózkodókat. Az álmennyezetek takarásában több ezer méter kábel és csővezeték található, amelyek tűzterhelés hatására könnyedén akadályt jelenthetnek a menekülési útvonalakon. 

A tűz átlagosan 5 perc alatt terjed el egy épületen belül

Hilti tűzterhelési teszt görbe

A hőmérséklet gyors emelkedésével az acél segédtartó szerkezetek hamar veszítenek teherbírásukból.

 

Hilti MEP tűzvédelmi tartók
Jelentős deformáció következik be, és végül a rendszer összeomlik
 

Nemzetközi szabályozás és jogi követelmények

Hilti MEP fire damage example

Napjainkban két harmonizált Európai szabvány hatályos - EN 13501, amely az épületszerkezetek és építési termékek tűzvédelmi osztályba sorolását szabályozza, és az EN 1366-1:2105, amely az épületgépészeti berendezések tűzállósági vizsgálatait foglalja keretek közé.
Ezen európai szabványok mellett a német MLAR-irányelv a tűzbiztonság fontosságát az egyes rendszerekre részletezve kifejti:

Az 5.2.2. szakasz a szellőztető rendszerek funkciómegtartó képességét irányozza elő.

Az 5.2.4. szakasz a függesztett álmennyezetek felett elhelyezkedő szellőztető, hő- és füstelvezető rendszerek tűzzel szembeni viselkedését foglalja keretbe.

Ezen speciális esetekben szigorú szabályozás van az épületgépészeti szerelőrendszerekre vonatkozóan is.

Tűzálló tartószerkezeti metodika

A tűzálló moduláris tartószerkezetek  tervezése minden tervezőmérnök számára kritikus feladat. Fontos szerepe ellenére a mai napig nincs szabványosított és megalapozott tervezési módszer.
Még a széles körben használt Eurocode 3 sem bizonyult megfelelőnek a deformáció előrejelzéséhez a jelenlegi akadémiai és ipari kutatások szerint.
Az Eurocode 3 hiányosságai korlátozott hatáskörének köszönhetőek: ez a szabvány a szerkezeti acélelemek stabilitásával foglalkozik, nem pedig a csőbilincsekhez, a sínprofilokhoz használt vékonyfalú formázott acélprofilokkal.
Mindazonáltal az Eurocode 3-at gyakran tévesen alkalmazzák a könnyebb fémelemek tervezésénél.

Miért nem alkalmas az Eurocode 3 a gépészeti segédtartókra?

Hilti fire design

A vizsgálati eredmények bizonyítják az Eurocode 3 hiányosságait.

A vizsgálati eredmények bizonyítják az Eurocode 3 hiányosságait. A Leipzig-i Építőanyag-Kutatási és Vizsgáló Intézet (MFPA) arra a következtetésre jutott, hogy az EN 1993-1-2 szerinti tervezési módszert alkalmazva nem biztonságos az épületekben lévő tűzálló szerkezetek deformációjának becslése (Eurocode 3 néven ismert).

A moduláris segédtartó rendszereinek legkorszerűbb tervezési irányelvei

A Hilti a DIBt és az EOTA vezető tűzintézeteivel együttműködve kidolgozta az új európai értékelési dokumentumot (EAD) a tűzálló moduláris tartószerkezetek méretezésre és tesztelésre. Lehetővé téve az egyszerű, rugalmas és költséghatékony megoldásokat.

ETA – Európai Műszaki Értékelés

Hilti fire FEM

A Hilti innovatív, biztonságos, rugalmas és a jogszabályoknak megfelelő megoldásokat kínál a tűzálló, moduláris tartószerkezeti rendszerek számára.

A jelenlegi szablyozások tartalmán túl olyan légcsatornák, csővezetékek és elektromos tartószerkezetek vizsgálatát végeztük el, amelyekben megbízhat. Válasszon az ETA által jóváhagyott termékek széles skálájából, hogy megfeleljen minden jogi felelősségének.

Ezekkel a teljes mértékben megfelelő elemekkel biztos lehet abban, hogy a specifikált megoldás lehetővé teszi a biztonságos evakuálást, a tűzoltók akadálytalan hozzáférését és a nagyértékű eszközök védelmét.

Releváns alkalmazások

Hilti MEP supports

Feldűbelezett sín

Hilti MEP supports

Hinta

Hilti MEP supports

Keret

Hilti MEP supports

Függesztett konzol

Hilti MEP supports

Konzol

Hilti MEP supports

Egyedi megfogás

Hilti szolgáltatások és megoldások

A folyamatos kutatás és fejlesztésnek köszönhetően a Hilti-nél több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezünk a tűz elleni védelem területén. A fokozatos fejlődés ezen évtizedei a moduláris tartószerkezeti rendszerek, a rögzítési technológiák és a tűzvédelmi rendszerek átfogó kínálatához vezettek.

A termelékenység növelése és időmegtakarítás érdekében piacvezető szolgáltatásokat és egyszerűen használható digitális megoldásokat kínálunk.

Hilti tervezési szolgáltatás

Mérnöki szolgáltatások

Segítünk Neked moduláris tartószerkezeti rendszer kialakításában. Egyszerűen vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi megtaláljuk az igényeidnek megfelelő megoldást.

Még több információ

Többet szeretnél megtudni?

Ha ezekkel a kihívásokkal szembesültél a múltban vagy jelenlegi projektedben, vagy ha műszaki tanácsadást szeretnél a termékkiválasztásról, akkor a Hilti Mérnöktanácsadói segítenek Neked!

Megosztás