Polcrendszer lábak rögzítése

A Dexion cég számára nyújtottunk rögzítéstechnikai tanácsadást a polcrendszer lábainak rögzítéséhez

Fertőrákos

A kihívás

Fertőrákos

A Procter&Gamble gyöngyösi raktárcsarnokának építésekor a Dexion cég számára nyújtottunk rögzítéstechnikai tanácsadást a polcrendszer lábainak rögzítéséhez.

Komoly kihívást jelentettek a tervezés során a magasraktár méreteiből adódó nagy terhelések és földrengésbiztos rögzítési követelmények.

A technológia kiválasztásánál továbbá nagy fejtörést okozott olyan megoldást találni, ami a nagy számú (16.000 db) rögzítési pont kivitelezését mindössze 2 hónapos határidővel képes biztosítani.

Mindezeken felül pedig 80 mm mélységben egy betonacélháló volt elhelyezve a padlóban, aminek az elkerülését is biztosítani kellett. 

A mi Hilti megoldásunk

Fertőrákos

A feladat komplex megoldást igényelt. Először biztosítanunk kellett, hogy a 16.000 db furat elkészítésekor nem találják el a 80mm mélyen elhelyezett betonacél hálót. Ennek a megoldására Profis Anchor szoftverrel méreteztük a rögzítőelemeinket és végül találtunk egy teherbírás szempontjából megfelelő földrengésbiztos megoldást: a HIT-Z mángorolt tőcsavart, HIT HY 200-as ragasztóhabarccsal, 70mm-es mélységben beragasztva. Ezzel biztosítottá vált a vasháló elkerülése, viszont a ragasztott rögzítéseknél mindig nagy kérdés a kivitelezési idő, illetve a ragasztás során felmerülő ragasztómennyiség veszteség, ami akár 20% is lehet. A határidő jelen esetben rendkívül rövid, mindössze 2 hónap volt. Erre a feladatra egyedül a SAFEset technológiánk nyújthatott megoldást.

A technológia lényege, hogy a furatokat egy speciális üreges fúrószárral készítették el, amit egy porszívóra csatlakoztattak. Ezáltal a furatok eleve pormentesen készültek el, így a ragasztott rögzítések legidőigényesebb (kb. a kivitelezési idő 1/3-a) részét megspórolták. A furat elkészítése után egy akkumulátoros kinyomópisztollyal injektálták a ragasztóhabarcsot, amin pontosan beállítható az egy furathoz szükséges ragasztó mennyisége, így minimálisra csökkenthető a ragasztásból adódó veszteség. Végezetül pedig, a furatba a fent említett HIT-Z rögzítőelemet elhelyezve a teljes rendszer ETA C2 bevizsgálással rendelkezik, ami biztosítja a technológia földrengésre való megfelelőségét. 

Hab a tortán, hogy a furatokat a polcrendszer felállítása közben készítették el így a hagyományos furatkészítéssel járó porszennyezés jelentős takarítási költséggel járt volna a kivitelező számára. Az üreges fúrószár alkalmazásával azonban a furatport már a furatkészítése során közvetlenül eltávolítjuk, így nem került a levegőbe és nem szennyezte a polcrendszert, aminek így a takarítása is elkerülhető volt, ez pedig további költségmegtakarítást eredményezett!

A MEGOLDÁSHOZ HASZNÁLT TERMÉKEK

Kapcsolódó szoftverek

Kérdezd mérnök kollégáinkat

Megosztás