MARTONFŰI NÖVÉNYOLAJGYÁR

Fertőrákos

A kihívás

nyírócsap

A Martfűi növényolajgyár 3 szintes daragranuláló üzemében, szintenként egy 7 tonnás rázóasztal került elhelyezésre.

A kihívás abban állt, hogy a granuláló gép működésekor az öszvér födémben fellépő vízszintes csúsztatóerők felvételére megoldást kellett találnunk.

A fenti feladat megoldásában nyújtottak segítséget mérnöktanácsadóink az ADFER-BAU Építő Kft.-nek. 

A mi Hilti megoldásunk

Fertőrákos

érnökeink a Hilti X-HVB nyírócsapot javasolták, mely csapok biztosítják a mechanikai kapcsolatot az acélgerendák és a betonlemez között.

A nyírócsap átadja a két szerkezeti elem között fellépő hosszirányú nyíró erőt, ezzel elősegítvén az acél és beton együtt dolgozását, melynek eredményeképpen nagyobb terhelőerő felvételére képes a szerkezet, és a födém vastagsága is csökkenthető.

A hagyományos eljárás során a nyírócsapokat hegesztés útján rögzítik az acélgerendához. A Hilti által javasolt megoldással azonban lehetőség nyílik a nyírócsapok direkt módon történő rögzítésére, Hilti szegbeverő készülékkel, X-ENP HVB profillemez szeggel. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy akár alacsony széntartalmú vas, vagy festett, bevonattal ellátott gerendákhoz rögzítsük a nyírócsapokat. Emellett ez egy gyors és egyszerű rögzítési eljárás, mely a hegesztéssel ellentétben független az időjárástól, áramforrás nem szükséges az alkalmazáshoz, és szakképesítést sem igényel.

Az X-HVB úgy lett kifejlesztve, hogy ellenálljon mind a nyíró igénybevételnek azáltal, hogy a csap az acélgerendához szeggel van rögzítve; mind pedig a függőleges kihúzódásnak, melyet mind a csap „feje”, mind pedig a szeggel való direktrögzítés megakadályoz.

A MEGOLDÁSHOZ HASZNÁLT TERMÉKEK

Gyors ELÉRÉS

Kérdezd mérnök kollégáinkat

Megosztás