FERTŐRÁKOSI KŐFEJTŐ ÉS BARLANGSZÍNHÁZ

Kőzetmennyezet biztonságos megerősítése vegyi rögzítéstechnikával

Hilti jobsite reference trevi fountain Rome Italy

A kihívás

Hilti jobsite reference trevi fountain Rome Italy

A használaton kívüli kőbánya barlangszínházként funkcionál, 2001 óta az UNESCO Világörökség része. A kőfejtő 2013-14-ben teljes körű felújításon esett át, ahol meg kellett erősíteni a mészkő mennyezetet. Nagyszámú mély furatot kellett készíteni, amivel biztonságosan meg lehetett oldani a rögzítéseket.

A természetes kőzet bizonytalan alapanyag, a repedések, leválások veszélye komoly kihívást jelentett, különösen egy közösségi tér mennyezete esetén.

Emiatt a tervezőknek meg kellett vizsgálniuk, hogy a hagyományos, bányászati technológiával alkalmazott mennyezeti megerősítés elégséges-e. Számításaik eredményeképpen több helyen új rögzítési pontokat kellett létrehozni 1200 mm mély horgonyok alkalmazásával.

A mi Hilti megoldásunk

A kiváló teherbírási érték és rövid bedolgozhatósági idő miatt a Hilti HIT-HY 200 típusú ragasztóhabarcsra esett a választás. 700 helyen kellett megfúrni a kőzetmennyezetet, hogy az M24-es horgonyokat be lehessen ragasztani.

A 28 mm átmérőjű, több mint egy méter mély furatok bányászati sűrített levegős furatkészítési technológiával készültek. A nagy mennyiségű ragasztó bedolgozása fej fölötti alkalmazásnál nehéz feladat, emiatt nem kézi kinyomópisztollyal végezték, hanem HDE 500-A22 akkumulátoros adagolókészülékkel.

A teherbírási értékek igazolására a Hilti szolgáltatásainak részeként helyszíni próbaterhelést végeztünk a DPG-100-as ill. HAT-28-as tesztberendezéseinkkel. 

 

A FELHASZNÁLT TERMÉKEK/SZOLGÁLTATÁSOK

Kérdezd mérnök kollégáinkat

Megosztás