Utólagos átszúródási vasalás megerősítése

Hilti jobsite reference trevi fountain Rome Italy

A kihívás

Hilti jobsite reference trevi fountain Rome Italy

Egy irodaház kivitelezése során több pillér környezetében és egy falvég esetén nem kerültek beépítésre az átszúródási vasalatok, így ezen szerkezeti részek utólagos megerősítésére volt szükség.

A fenti feladat megoldásában kért segítséget mérnöktanácsadóinktól az M-Teampannon Építészmérnöki Kft. A legnagyobb kihívást a meglévő armatúra védelme, a kialakuló repedésekre merőleges, 45°-os furat készítése, valamint az esztétika megőrzése jelentette. Így nem csak egy Eurocode szabvány szerint méretezhető termékre volt szükség, hanem egy rendszerre, mely a tervezési és kivitelezési szempontok szerint is egy biztonságos és költséghatékony megoldás.

A mi Hilti megoldásunk

Mérnökeink a HZA-P utólagos átszúródási vasat javasolták.

A kivitelezés megkezdése előtt gondos tervezési munkára volt szükség, mely során a tervező kollégák az EXBAR szoftverünk segítségével meghatározták a megfelelő átszúródási vasalás kialakításához szükséges dűbel átmérőt és kiosztást.

A rögzítőelemek elhelyezésének első lépése a 45°-os furat készítése. A szerkezet teherbírásának szempontjából elsőrendű kérdés a meglévő betonacélok védelme. Ebben a detektáló szolgáltatásunkkal tudtunk segíteni, mellyel meghatároztuk a meglévő armatúra pontos helyzetét illetve átmérőjét.  Tűzvédelmi és esztétikai szempontok miatt a furat végének kiszélesítésére van szükség, amelyet vállas fúrószárunkkal tudott megoldani a kivitelező. A kiszélesített furatvég lehetővé teszi a tűzvédelmi habarccsal való eltakarást. A megfelelő szögben történő fúrást pedig vonallézerünkkel tudtuk támogatni.  

A furatkészítést követte a furattisztítás, az injektálás HIT-RE 500 v3 ragasztóhabarccsal, a rögzítőelem elhelyezése, valamint a dinamikus szett felhelyezés. A dinamikus szett része egy injektálható alátét, mely lehetővé teszi a dűbelek együtt dolgozását nyíróterhelés esetén.

A Hilti a megoldást a tervezés mellett tehát nem csak a rögzítőelem és ragasztóhabarcs biztosításával tudta támogatni, hanem teljes rendszermegoldást tudott nyújtani. Így a körülbelül 150 db utólagos átszúródási vasalás beépítésére gyorsan és gördülékenyen volt lehetőség a biztonság, költséghatékonyság és esztétika megőrzése mellett.

 

A FELHASZNÁLT TERMÉKEK

Kérdezd mérnök kollégáinkat

Megosztás