Utólagos átszúródási vasalás megerősítése

Hilti jobsite reference trevi fountain Rome Italy

A kihívás

Egy irodaház kivitelezése során több pillér környezetében és egy falvég esetén nem kerültek beépítésre az átszúródási vasalatok, így ezen szerkezeti részek utólagos megerősítésére volt szükség.

A fenti feladat megoldásában kért segítséget mérnöktanácsadóinktól az M-Teampannon Építészmérnöki Kft. A legnagyobb kihívást a meglévő armatúra védelme, a kialakuló repedésekre merőleges, 45°-os furat készítése, valamint az esztétika megőrzése jelentette. Így nem csak egy Eurocode szabvány szerint méretezhető termékre volt szükség, hanem egy rendszerre, mely a tervezési és kivitelezési szempontok szerint is egy biztonságos és költséghatékony megoldás.

A mi Hilti megoldásunk

Mérnökeink a HZA-P utólagos átszúródási vasat javasolták.

A kivitelezés megkezdése előtt gondos tervezési munkára volt szükség, mely során a tervező kollégák az EXBAR szoftverünk segítségével meghatározták a megfelelő átszúródási vasalás kialakításához szükséges dűbel átmérőt és kiosztást.

A rögzítőelemek elhelyezésének első lépése a 45°-os furat készítése. A szerkezet teherbírásának szempontjából elsőrendű kérdés a meglévő betonacélok védelme. Ebben a detektáló szolgáltatásunkkal tudtunk segíteni, mellyel meghatároztuk a meglévő armatúra pontos helyzetét illetve átmérőjét.  Tűzvédelmi és esztétikai szempontok miatt a furat végének kiszélesítésére van szükség, amelyet vállas fúrószárunkkal tudott megoldani a kivitelező. A kiszélesített furatvég lehetővé teszi a tűzvédelmi habarccsal való eltakarást. A megfelelő szögben történő fúrást pedig vonallézerünkkel tudtuk támogatni.  

A furatkészítést követte a furattisztítás, az injektálás HIT-RE 500 v3 ragasztóhabarccsal, a rögzítőelem elhelyezése, valamint a dinamikus szett felhelyezés. A dinamikus szett része egy injektálható alátét, mely lehetővé teszi a dűbelek együtt dolgozását nyíróterhelés esetén.

A Hilti a megoldást a tervezés mellett tehát nem csak a rögzítőelem és ragasztóhabarcs biztosításával tudta támogatni, hanem teljes rendszermegoldást tudott nyújtani. Így a körülbelül 150 db utólagos átszúródási vasalás beépítésére gyorsan és gördülékenyen volt lehetőség a biztonság, költséghatékonyság és esztétika megőrzése mellett.

 

A FELHASZNÁLT TERMÉKEK

Kérdezd mérnök kollégáinkat

Megosztás