A tűzvédelem jogi követelményei

Európai szabályzatok a tűzvédelemre vonatkozóan

Hilti modular support system MQ HDG for medium-heavy duty applications

Fontos, hogy már a tervezés kezdetétől figyelembe vegyük a tűzvédelemre vonatkozó jogi követelményeket.

A tűzvédelmi előírások országonként és épület típusonként eltérőek lehetnek.

Hogy meddig bírja egy mennyezet vagy egy függönyfal a tűzterhelést, az első sorban a szerkezetétől függ. Emiatt az épületeket különböző kategóriákba sorolják, a kis lakóépületektől kezdve egészen a hatalmas ipari létesítményekig.

HOGYAN ÉPÍTSÜNK VÉSZKIJÁRATOT ÉS MENEKÜLÉSI ÚTVONALAT

Hilti fire protection support system

Az egyik legfontosabb szempont egy épület tűzállóságának tervezésénél, hogy az embereknek elég időt hagyjuk az kimeneküléshez tűz esetén.

A német irányelvek MLAR [4] (jelenleg 11/2005) leírják hogyan és mennyi ideig tarthatjuk menekülési útvonalainkat szabadon tűz esetén.

MLAR [4] kulcsfontosságú tanácsai:

  • Egy tűzálló mennyezet esetén, az előírt tűzállóság garantált kell hogy legyen mennyezet fölött és alatt keletkező tűz esetén is.
  • A szerelőrendszerekre vonatkozó egyedi előírások betartása különösen fontos a födém és az álmennyezet közötti térnél.

A főbb európai sztenderdek

Az EN 13501 és EN1366-1:2104 egyikei azon harmonizált európai szabványoknak, amelyek minden európai országban alkalmazhatóak légcsatornák és füstelvezető rendszerek tűzállósági tervezése során.

A német MLAR direktíva is részletesen írja elő, hogy miért is fontos a tűzbiztonság légcsatornák esetén:

  • Az 5.2.2 fejezet írja elő, hogy melyik légcsatorna nyomvonalnak kell tűzállónak lennie, és hogy ezeket tűzálló tartószerkezetekkel kell rögzíteni az épületszerkezethez.
  • Az 5.2.4 fejezet az álmennyezet felett vezetett légcsatorna nyomvonalakról szól. Kijelenti, hogy ha tűzálló mennyezet fölé helyezzük a légcsatornát, akkor gondoskodnunk kell a megfelelő megfogásokról is, nehogy azok elengedjenek tűz esetén (lásd DIN 4102-4:1994-03 [6], 8.5.7.5 fejezet).

Kérdezd mérnök kollégáinkat

Megosztás