A tűzvédelem jogi követelményei

Európai szabályzatok a tűzvédelemre vonatkozóan

Hilti modular support system MQ HDG for medium-heavy duty applications

Fontos, hogy már a tervezés kezdetétől figyelembe vegyük a tűzvédelemre vonatkozó jogi követelményeket.

A tűzvédelmi előírások országonként és épület típusonként eltérőek lehetnek.

Hogy meddig bírja egy mennyezet vagy egy függönyfal a tűzterhelést, az első sorban a szerkezetétől függ. Emiatt az épületeket különböző kategóriákba sorolják, a kis lakóépületektől kezdve egészen a hatalmas ipari létesítményekig.

HOGYAN ÉPÍTSÜNK VÉSZKIJÁRATOT ÉS MENEKÜLÉSI ÚTVONALAT

Az egyik legfontosabb szempont egy épület tűzállóságának tervezésénél, hogy az embereknek elég időt hagyjuk az kimeneküléshez tűz esetén.

A német irányelvek MLAR [4] (jelenleg 11/2005) leírják hogyan és mennyi ideig tarthatjuk menekülési útvonalainkat szabadon tűz esetén.

MLAR [4] kulcsfontosságú tanácsai:

  • Egy tűzálló mennyezet esetén, az előírt tűzállóság garantált kell hogy legyen mennyezet fölött és alatt keletkező tűz esetén is.
  • A szerelőrendszerekre vonatkozó egyedi előírások betartása különösen fontos a födém és az álmennyezet közötti térnél.

A főbb európai sztenderdek

Az EN 13501 és EN1366-1:2104 egyikei azon harmonizált európai szabványoknak, amelyek minden európai országban alkalmazhatóak légcsatornák és füstelvezető rendszerek tűzállósági tervezése során.

A német MLAR direktíva is részletesen írja elő, hogy miért is fontos a tűzbiztonság légcsatornák esetén:

  • Az 5.2.2 fejezet írja elő, hogy melyik légcsatorna nyomvonalnak kell tűzállónak lennie, és hogy ezeket tűzálló tartószerkezetekkel kell rögzíteni az épületszerkezethez.
  • Az 5.2.4 fejezet az álmennyezet felett vezetett légcsatorna nyomvonalakról szól. Kijelenti, hogy ha tűzálló mennyezet fölé helyezzük a légcsatornát, akkor gondoskodnunk kell a megfelelő megfogásokról is, nehogy azok elengedjenek tűz esetén (lásd DIN 4102-4:1994-03 [6], 8.5.7.5 fejezet).

Kérdezd mérnök kollégáinkat

Megosztás