SZAKMAI CIKKEK

Hilti publikációk

PROFIS Engineering

Please enter alternative text here (optional)

A PROFIS Engineering egy újgenerációs tervező szoftver egyedülálló tervezési modulokkal. A 3D modellben egyszerűen beállíthatók a geometriai és terhelési paraméterek. Ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan frissülő, pillanatnyi eredményeket láthatsz az aktuális munkalapon. A méretezésed után pedig egy professzionális és kiemelkedően részletes riportot kapsz eredményül. A PROFIS Engineering készen áll a rögzítőelemek új EN1992-4 szabvány szerinti méretezésére!

PDF megtekintése

EN 1992-4: ÚJ EURÓPAI RÖGZÍTÉSTECHNIKAI SZABVÁNY

Please enter alternative text here (optional)

1997 óta a rögzítőelemek betonba való méretezését  Európában az ETAG C kiegészítése - European Technical Approval Guideline, illetve a TR029 és TR045 ”Technical Report”, vagy az előszabványnak minősülő CEN/TS 1992-4 szabályozta. Az új EN 1992-4 szabvány 2018-ban lett publikálva a CEN (Európai Szabványügyi Hivatal) által. Összegzi a jelenlegi tervezési elveket, mindemellett figyelembe veszi és beépíti a legújabb kutatásokat és fejlesztéseket az összes építőiparban használt rögzítőelem tekintetében. Sokkal átfogóbban tartalmazza a rögzítéstechnikai rendszereket és számításba veszi a felmerülő terhelési eseteket is.

PDF megtekintése

HZA-P utólagos átszúródási megerősítés – tervezőknek

Please enter alternative text here (optional)

Átszúródási megerősítésre lehet szükség kivitelezési hibák korrigálása illetve régi vasbetonszerkezetek megerősítése esetén, pillérek és falvégek környezetében. Az előbbi kihívások megoldására többfél technológia áll rendelkezésre, azonban ezek közül a HZA-P utólagos átszúródási megerősítés az egyetlen, amellyel a biztonsági, gazdaságossági és esztétikai szempontokat egyaránt kielégülnek.

 

A megoldással kapcsolatos második cikkünkben tervezői szemszögből ismerhetitek meg a HZA-P utólagos átszúródási megerősítést.

 

PDF megtekintése

HZA-P utólagos átszúródási megerősítés – kivitelezőknek

Please enter alternative text here (optional)

A meglévő síklemez födémek átszúródás elleni megerősítésére egyre gyakrabban van szükség. Ennek egyik oka lehet, hogy az épület átalakításából, funkcióváltozásából eredő többletterheket már nem képes felvenni a meglévő szerkezet. Több esetben alkalmazzák továbbá kivitelezési hibák korrigálására vagy a szigorúbb szabvány által támasztott követelmények kielégítésére.

A hagyományos technológiák mellett cikkünkben az utólagos átszúródási megoldásunkat mutatjuk be kivitelező szemszögből. Más területekhez hasonlóan itt is rendszermegoldást nyújtunk, a cikkünkből megismerheted hogyan.

 

PDF megtekintése

DIREKTRÖGZÍTÉSES TECHNOLÓGIA

Direktrögzítési cikk az Acélszerkezeti újságban

Ha esetleg még nem hallottál a direktrögzítéses technológiánkról, vagy hallottál de mindössze 1-2 alkalmazását ismered akkor érdemes elolvasnod ezt a rövid szakmai cikket ami az Acélszerkezetek című újságban jelent meg.

Szó esik benne röviden magáról a technológiáról, illetve a cikk 4 konkrét feladaton keresztül (acélszerkezeten, öszvér födémszerkezetek kialakítása, járórácsok és fémpódiumok rögzítése, rozsdamentes menetes kapcsolatok kialakítása) mutatja be az alkalmazását.

Nézd meg és ismerd meg a technológiát, a gyorsaság, biztonság és a költséghatékonyság szemszögéből!

 

PDF megtekintése

RÖGZÍTÉSTECHNIKAI ALKALMAZÁS

Pancho Aréna

Tudtad, hogy a felcsúti Pancho Aréna művészi fa tetőszerkezetének és a vasbeton pillérek a kapcsolatát Hilti rögzítéstechnika alkalmazásával oldották meg?

Kíváncsi vagy milyen kihívásokkal szembesült a statikus a kapcsolat tervezésekor és a kivitelező milyen megoldást választott a bonyolult geometriájú szerkezetek ”sarkanytús” kapcsolatának építésénél?

Olvasd el a Magyar Építéstechnika újságban megjelent fa tetőszerkezet és vasbeton pillérek kapcsolata című cikket és ismerd meg ennek a speciális megoldásnak a részleteit.

 

PDF megtekintése

ALTERNATÍV MEGOLDÁSOK

Dagály úszóaréna

A Dagály úszóarénával kapcsolatban sok helyen említik a rekordgyorsaságú építkezést. A kivitelezési határidők drasztikus csökkentése azonban egyre általánosabb a jelenkori építőparban. A projektek csökkenő átfutási ideje miatt az eddig megszokott technológiákat gyorsabb, alternatív megoldással kell kiváltani.

Ha kíváncsi vagy milyen megoldásaink vannak amik mind a tervezés mind a kivitelezési időt csökkenteni tudják olvasd el a Magyar építéstechnika alábbi cikkét, a téma:

Méretezett, gyors, moduláris szerelhetőség!

 

PDF megtekintése

Tűzvédelmi dokumentálás

cfs tűzvédelem

 

A szigorodó jogszabályi követelmények és a rövid kivitelezési határidők miatt az előírásoknak megfelelő tűzvédelmi dokumentáció elkészítése komoly feladat. Az üzemeltetés során egy nem megfelelően előkészített dokumentáció többletköltségeket jelent a karbantartás és az üzemeltetői ellenőrzések során. A Hilti által fejlesztett innovatív szoftver a segítségedre lesz már a kivitelezés közben a tűzvédelem pontos dokumentálásra. Segítségével a költségeid tervezhetővé válnak, a dokumentáció elkészítése csak 3 lépésből áll. A szoftver egy felhő alapú webes alkalmazásból és az okostelefonokra elérhető applikációból áll. A cikkből megismerheted a szoftver tulajdonságait és működését.

 

PDF megtekintése

 

BIM és a passzív tűzgátlás

Please enter alternative text here (optional)

A tűzvédelem napjainkra önálló mérnöki tudományággá nőtte ki magát. Napjaink épületei pedig igen komoly kihívások elé állítják a tűzvédelmi tervezőmérnököket ugyanúgy, mint az építészeket.

Most már nemcsak a közel-keleti és nyugati nagyvárosokra jellemzőek a nagy befogadóképességű magas épületek, hanem hazánkban is egyre több ilyen épület épül, vagy van éppen jelenleg is tervezés alatt. Ezekben az épületekben a felhasznált anyagok és beépített termékek nyomonkövetése, élethosszon át tartó felügyelete karbantartás vagy üzemeltetés szempontjából nem egyszerű feladat. Cikkünkből kiderül, hogy a Hilti mérnökei nemcsak ebben tudnak támogatást nyújtani, de a Hilti az első gyártó, aki vékonyfalú „C profilú” szelvényekre rendelkezik Európai Műszaki Értékeléssel (ETA bevizsgálás), ami támogatja a biztonságos tervezést a leginkább költséghatékony módon. 

 

PDF megtekintése

Please enter a subline

Please enter link

RÖGZÍTÉSTECHNIKA - PROFIS ENGINEERING SZOFTVER

További információ

HILTI MÉRNÖKI SZEMINÁRIUM

További információ

Megosztás